I dag tänkte jag bjussa på söndagsmiddag! Ni vet ju att jag inte är något fan av att laga mat. Det betyder inte att jag inte kan laga mat, det betyder bara att jag tycker det är tråkigt. 🙃 Och eftersom Niklas tycker det är kul har det blivit så i vår familj att han sköter maten för det mesta.Men plötsligt händer det! Som när jag var hos mamma på sportlovet och vi blev så sjukt sugna på musslor. Eftersom det är en av mina paradrätter erbjöd jag mig att kirra. Det blev SÅ PASS GOTT (vi tog ju med musslorna till grannarna, och de sa faktiskt att det var de godaste musslor de ätit 😌) att jag såklart ska dela receptet här. Enkelt är det också, lagar sig självt, typ! DU BEHÖVER (till 4 portioner):- 2 kg blåmusslor (två nät)- En hel vitlök- Tre schalottenlökar- Ett fång persilja- Ca 7 dl grädde- Ca 5 dl vitt vin- Svartpeppar- Salt- Två tsk socker- Olivolja eller smör till stekning Jag ska erkänna att jag alltid gör mina moules på känsla, så jag går inte efter något recept. Men ovan ingredienser var vad jag använde nu senast. Hur mycket vin kontra grädde jag tar i beror på smaken. VIKTIGT att ha mer grädde hemma än vad man tror, för häller man i "för mycket" vin behöver man tjoffa i mer grädde för att runda till smaken igen. Så bra om man kan ha ganska mycket av båda hemma så att man kan smaka sig fram allteftersom. GÖR SÅHÄR:Hacka vitlök och schalottenlök. Jag vill ha MYCKET vitlök, eftersom det godaste som finns är att moffa upp moules-såsen med ett gott bröd. Då får det gäääärna vara mycket vitlök med tycker jag. Stek schalottenlöken glansig i en stor (gärna bred och djup!) gryta. Sen hystar du i vitlöken och steker vidare. Var försiktig så att vitlöken inte blir bränd, den ska bara bli mjuk. När all lök är mjuk och glansig häller du på några deciliter vin. När vinet är i fortsätter du med att hälla på grädde, salt och peppar. Lite persilja kan du ha i också, men spara merparten till slutet. Sen får man hälla på ömsom vin, ömsom grädde tills man tycker att såsen smakar lite för surt. Då låter man den koka ner (då blir den rundare i smaken), och tillsätter några teskedar socker. Och jag veeeeet att vissa tycker att socker i maten är ett no-no men det BLIR godare. 👹 Medan såsen kokar ner sköljer du alla musslor i kallt vatten, och rensar bort eventuellt "skägg" (sjögräs). Om några musslor är trasiga slänger du dem. När såsen kokat till sig och smakar bra är det dags att koka musslorna. De kokas inte bara av såsen, utan även av ångan i kastrullen. Så såsen behöver inte täcka alla musslor. Men jag brukar ta kanske ett halvt nät i taget (beroende på hur stor/bred kastrull jag har); lägga i dem och lägga på locket. Sen röra runt och lägga på locket igen. När musslorna är orange och har öppnat sig är de klara. Koka dem inte för länge, då blir de sega. Men man behöver heller inte vara rädd för att koka dem en stund, de klarar sig rätt länge. Men kör dem inte i tio minuter. 😂 Servera i djup skål och strössla persiljan på toppen. Ha gärna ett gott bröd till att suga upp såsen med. Bestick behövs inte, använd ett tomt musselskal som "knipare". De musslor som inte öppnat sig under tillagningen slänger du. Resten äts med stor njutning! Hoppas ni testar detta. Så enkelt, lyxigt och gott! 🤌🏻Läs också:Recept på Niklas supergoda tonfiskpastaKlicka gärna på hjärtat så jag vet vilka inlägg ni gillar bäst. 💓