I dag bjuder bloggen på världen bästa recept på julkola! Och jag lovar er - de här kolorna smakar precis som Pärlans fantastiska skapelser. Fylligt rund vaniljsmak, och perfekt konsistens. Inte för hårda, inte för mjuka. Niklas har som vanligt nosat upp det optimala receptet (enkelt är det också, går snabbt och innehåller bara 6 ingredienser), och jag delar såklart vidare till er. 🍬 Kolorna är fantastiskt goda som de är, men vill du lyxa till det ytterligare doppar du dem i choklad. 👆🏻 Och strösslar lite flingsalt ovanpå. Blir VANSINNESGOTT! Nu ska ni få receptet: DU BEHÖVER (till ca 50 kolor):- 360 gram grädde- 1 tsk vaniljextrakt- 1 tsk flingsalt- 360 gram ljus sirap- 420 gram strösocker- 120 gram smörGÖR SÅHÄR:Niklas har hittat receptet på YouTube hos Cupcake Jemma, och här har ni en film där hon visar precis hur man gör kolorna. Men vi kör såklart receptet även i skriftlig form. Bra att veta är att du behöver en sockertermometer (en sån som man sticker ner i kolasmeten medan den kokar) för att göra de här kolorna, temperaturerna är viktiga.Koka upp socker och ljus sirap till 155 grader (Niklas brukar ha medelhög till hög värme). Värm samtidigt grädden och vaniljextraktet i en annan kastrull. Grädden ska bli varm men inte koka. När socker- och sirapssmeten nått 155 grader tar du bort grytan från plattan och häller i den varma gräddblandningen. Vid det här laget bubblar den heta sirapssmeten ganska mycket - var försiktig när du häller i grädden så att det inte stänker upp.Sen sätter du grytan på spisen igen och kokar upp smeten till 127 grader. Vid 127 grader stänger du av värmen och lägger i smöret, låt det smälta och blanda ut väl tills dess att smeten slutat bubbla. I Sverige har vi ju saltat smör, av den anledningen tar Niklas inget salt i själva smeten men kör flingsalt uppepå kolorna sen istället (om någon undrar varför vi utelämnat saltet från Jemmas originalrecept). Häll upp smeten i en form med bakplåtspapper i, strö över flingsalt (snåla inte!) och låt stelna i rumstemperatur (detta tar några timmar). När kolan stelnat skär du upp den i så stora bitar du vill ha och slår in dem i bakplåtspapper (då klibbar de inte ihop, och flyter heller inte ut som de annars kan göra då kolan är mjuk). Niklas gjorde detta med kidsen som tyckte det var jättekul att få packa in kolor och agera godisfabrik. ☺️ Vill du lyxa till det ytterligare doppar du kolorna i choklad. I så fall smälter du 200 g choklad (Niklas tog mörk bakchoklad 55% men annat funkar också såklart) tillsammans med ca två msk smör, antingen i micron eller över vattenbad. Vänd sedan runt de skurna kolorna i chokladen och lägg upp på bakplåtspapper för att stelna. Var noga med att inte låta kolorna vara för länge i den smälta chokladen, då kan de mjukna för mycket och smälta ut. Vill du ha flingsalt på toppen skippar du det steget när du gör kolorna, och strösslar över saltet när de doppats i chokladen istället. Hackade nötter, strössel, kokos eller annat smart går såklart också finfint att ha på toppen. Både jag och kidsen tyckte att de här var de absolut godaste julkolorna vi ätit! Lyxigt att bjuda på nu till jul, eller ge bort som julklapp. Vad brukar ni baka till jul? Dela gärna med er om ni har några favoritrecept, så ska jag (ehhh - jag menar Niklas 🙃) testa dem asap! Läs också:Niklas OTROLIGA recept på chocolate chip + toffee cookies!Klicka gärna på hjärtat så jag vet vilka inlägg ni gillar bäst. 💓