Jag brukar beställa hem mat för att slippa momentet att gå å handla med kids å vagnar å sparkcyklar å den ena med det tredje, och i går när jag packade upp påsen fick jag en smärre chock när jag såg blåbären. De såg mer ut som plommon än blåbär. 🙊👆🏻 Jag köper för det mesta eko om möjligheten finns, men just ekoblåbär fanns inte när jag beställde. Så det blev "vanliga".Älskar blåbär i gröten (äter alltid gröt på morgonen, med blåbär, agavesirap och iskall mjölk 😋), men blev lite tveksam när jag såg dessa. Började tänka en massa tankar om varför de var så stora. Var de genmodifierade? Giftiga? Skulle jag äta dem överhuvudtaget? 😂 Tankarna rann iväg, och vips var jag på ett ställe i min hjärna där det dök upp en rackarns massa frågor om dessa blåbär helt enkelt. 🧐 Som den rutinerade influencer jag är gjorde jag givetvis det alla rutinerade influencers gör när de undrar nåt: MAN FRÅGAR SINA FÖLJARE! 👹Så jag la ut en liten bön på Instagram om att de med livsmedelskunskap gärna fick höra av sig, och ge lite svar på mina undringar kring detta med eko kontra icke eko, gift, monsterstora blåbär osv. Och som ALLTID när jag frågar er om saker så har ni lysande svar. 🙏🏻😇 Väääldans många var nyfikna på precis samma som jag, så tänker därför att jag gör ett inlägg här i bloggen där jag publicerar den information jag fick från följarna på Instagram. Detta var min take away:Först och främst verkar storleken på blåbären INTE vara något att vara orolig över. Sorten jag köpt är en annan än de klassiska "svenska blåbären" vi plockar i våra skogar. Detta är så kallade "amerikanska blåbär", eller "trädgårdsblåbär" och de ÄR större. Detta hade jag dock koll på, men jag tyckte bara att de jag fått hem var så ABNORMT stora. Meeeeen tydligen kan denna sort bli just abnorm. Fick flera dms från följare som odlade just den sorten i sina trädgårdar och som blev MASSIVA.Vad gäller att köpa eko/inte eko så finns det ju såklart en miljard variabler att ta hänsyn till (närodlat eller ej t ex). Meeeeeeen det jag fick uppfattningen av baserat på de svar jag fick (som kändes väldigt initierade men obs obs detta är bara ett humble blogginlägg och jag har inget annat att backa upp det på än dms jag fått) är att HUR viktigt det är (och nu pratar jag bara besprutningskemikaliemängd här, det finns som sagt andra variabler också som spelar in) att välja eko beror lite på vilken frukt/grönsak man vill köpa. Att köpa ekologiska jordgubbar (som är extremt besprutade) är till exempel viktigare än att köpa ekologiska avokados (inte så besprutade). Det finns en lista som uppdateras årligen som heter "Dirty Dozen & Clean Fifteen" som listar de 12 värst besprutade frukt/grönsakerna samt de 15 minst besprutade. Hittade det här blogginlägget som jag tyckte var intressant på detta ämne för er som vill veta mer.Till sist - många tipsade om Livsmedelsverkets informationssida för bekämpningsmedel. Tack för det - den var jättebra! Väldigt informativ, och den lugnade också rätt rejält tycker jag vad gäller tillåtna halter (väldigt låga inom EU), stickkontroller (som ofta ligger långt under de redan väldigt låga tillåtna halterna) samt hur de eventuellt samlade halterna kan påverka kroppen. Skönt att läsa om man av olika orsaker inte har möjlighet att handla eko, alternativt är orolig över frukten och grönsakerna barnen serveras i skolan etc.Nu kommer jag utan oro äta mina stora blåbär till frukostgröten i morgon. Även om jag verrrrkligen föredrar mindre bär - vill gärna ha ett blåbär per tugga och det BLIR LITE MYCKET med ett plommon på varje bit. 🤪