ALDRRRRIIIIG trodde ni väl att jag skulle skriva ett inlägg med ovan rubrik?! 😜 Men lugn bara lugn, jag har inte förvandlats till någon gourmetkock - jag har bara blivit så INIHELSIKES INSPIRERAD på matfronten (en front jag knappt visste att jag hade inom mig 👹) nu i sommar, och som den nyfrälsta mänska jag nu är tänker jag att jag givetviiiiis borde (måste!) föra evangeliet vidare. 😇Om inte annat så tänker jag att det finns flera småbarnsmorsor därute som för länge sen förlorat matlagarlusten, som kanske kan tycka att detta blir bra vardagsinspo. HURSOM NU KÖR VI!Jag får inleda med bilden ovan. 👆🏻 För det var där - i Spanien i somras - som matinspirationen fann mig. Inte för att jag huxflux bytte personlighet och fick för mig att det är ROLIGT att laga mat (nej dit kommer jag nog kanske aldrig). Men för att jag hittade ett sätt att äta som PASSADE mig. Ett sätt att laga, utan att laga. 👹 Tack vare min fantastiska kompis Helene som ju jag å kidsen bodde med i en dryg vecka. 🙏🏻Jag har länge upplevt att jag mår väldigt bra av att äta mycket grönsaker, linser och bönor. Plus att jag (precis som alla andra) läst om att man ska käka regnbågen etc osv yada yada. Tänker oavsett att det är rätt logiskt och rimligt att äta varierat, något jag är usel på då det har krävt både inspiration och framförhållning. Ofta får jag mest panik när klockan närmar sig mat och beställer hem nåt eller äter upp helgens gotterester.Och även om jag känner att jag mår fysiskt bra i kroppen av att äta mycket grönsaker så är det tråkigaste jag VET en iskall sallad (alla dessa BLAD?! 🤯). Och även om jag hade älskat iskalla bladsallader så går det fetbort att ställa sig och hacka tusen grejer, kirra dressingar och HA NÅGON SLAGS SALLADSFANTASI varje dag när klockan slår lunch eller middag. Men. I Spanien såg mina och Helenes tallrikar ut som ovan, med lite variation hit å dit. 👆🏻 Fullt med grönsaker, linser och goda grejer (till och med några BLAD 👹), men inte iskallt, inte tråkigt, inte svårt och inte fantasikrävande. Allt som behövdes var en smula planering så att det alltid fanns ett gäng smarriga grejer i kylen vi snabbt kunde skopa fram. Och så lite inspo till vad sjuttsingen skoporna skulle bestå av.Tillsammans kom jag å Helene fram till en massa bra idéer i Spanien, och hittade ett sätt där vi plättlätt kunde kirra mat till oss (för NEJ ungarna åt givetvis annat 😂) som vi mådde bra av och njöt av. Utan att det krävdes särskilt mycket tid eller fantasi. Så om ni tycker att ovan tallrik ser smarrig ut tror jag att ni kommer älska detta inlägg. 🤗 Och tricket är alltså att ha färdiga grejer i kylen, som man bara kan sleva upp. Tallriken ovan tog 2 minuter (nej förmodligen mindre) att kirra tack vare att allt redan fanns färdigt.På tallriken ovan:- Ett kokt ägg- Lite sallad- Ett gäng oliver- Tonfisk- Linser (sköljda och kryddade, från en skål i kylen)Det mest energikrävande som egentligen behövdes göras för att kirra ovan lunch var att öppna burken med tonfisk. Resten var bara klart, redo att slänga upp. För mig passar denna typ av mat PERFEKT. Här har vi en annan variant som innehåller:- Linser (från samma färdigkryddade skål som tallriken innan)- Tärnad fetaost- Oliver- Några skivor prosciutto- En skiva stekt aubergine (färdig, också bara att ta fram) Ytterligare en variant:- Linser (yes den här kan ni nu va 😂)- Fetaost i tärningar- Stekta kycklingbitar (kan stekas upp när man lagar lunch, går ju snabbt - eller så har man även sånt färdigt i kylen, typ en urbenad grillad kyckling i en skål som man kan sleva upp från)- Några skivor stekt zucchini (också redan klar, bara att ta fram)Obs obs jag vet att bilderna kanske inte är klassisk "matinspo", men ni får komma ihåg att här är det Rimlig Matlagning som gäller. Och Rimliga matbilder. 😂 Fulaste bilden hittills, men denna lunch var så god! Och snabbt som attan gick den att få fram. Fokus i detta inlägg är inte vackra uppläggningar, fokus i detta inlägg är att ni som känner att ni blir sugna på den här typen av mat också snabbt ska kunna få lite inspo på vad dessa tallrikar kan bestå av. Denna gång körde vi på:- Färdig linsgryta från snabbköpet som vi värmde på spis (tog fem minuter, mycket rimligt)- Tomater, paprika och avocado med pressad citron, peppar och örtsalt på- Tärnad fetaost Vi åt SÅKLART sånt här också! 🍕 Och obs obs återigen - detta är inget "Jag ska barabarabara äta grönsaker från och med nu"-inlägg (omväxling förnöjer!), detta är inspo för hur man snabbt kan kirra mat med mycket olika typer av grönsaker utan alltför mycket bök å stök. Här har vi ytterligare en tallrik. Middag denna gång. Då hade vi lagat en enkel kycklinggryta med bacon bredvid som kidsen åt med ris, medan jag och Helene kompletterade med lite annat:- Broccoli stekt i olivolja och hackad vitlök, salt å peppar- Några hackade tomater som vi blandade i de numera klassiska linserna- På med några skivor stekt zucchini (färdig från kylen)- Kasta över lite nötter för crunch och ytterligare goda å bra grejer för systemetFör mig var den här veckan matmagi. ✨ Så, så gott, så, så enkelt & snabbt och jag mådde så, så bra. 👌🏻 För vissa av er är detta förmodligen exakt NOLL revolutionerande (då ni säkerligen redan tänkt allt ovan på egen hand). Och för vissa av er är detta säkert NOLL inspirerande, då ni inte gillar att äta ovan grejer. Hajar totalt!Men. För er som tycker att dessa enkelt hopslängda tallrikar ser goda ut, så tänker jag att jag nu kommer med mina bästa tips på hur man göra för att alltid kunna slänga ihop något gott hemma (alt ta med i matlåda). Tips å trix som uppenbarligen fått en matlagningshatande mänska som jag att faktiskt GÖRA MAT (kanske inte kan kalla detta "matlagning", men det är i alla fall vare sig hämtmat eller lösgodis) i en dryg månads tid. 💪🏻 Okej. Det första vi behöver göra är att se till att det alltid finns goda grejer i kylen som vi bara kan sleva upp. Det kräver förstås lite förberedelse. Jag gör detta en kväll i veckan, typ. Då ser jag till att skiva upp zucchini och aubergine... ...som jag steker i olivolja med salt och peppar. Samtidigt som man gör det kan man kasta i lite ägg och koka ett gäng att ha i kylen. ...så har vi stekt zucchini och aubergine färdig att langa fram och kokta ägg. Komplettera sen med någon form av lins- eller bönsallad. Gör en något större batch som du kan ha i kylen ett par dagar. Jag varierar mellan linser (som jag bara kryddar lätt med olivolja, citron, peppar och örtsalt) och bönsallader. Antingen på bönmix eller på kikärtor. I dem brukar jag ha i hackad rödlök, citron, svartpeppar, örtsalt, balsamvinäger och en skvätt honung/agavesirap.Sen steker jag upp lite annat som jag hittar i grönsakslådan. Här hade jag ett fång sparrisar som började bli ledsna - stekelistek med lite kryddor och lägg i skål i kylen. För att få i mig nötter och fröer (och för att det är sjukt gott med CRUNCH i sallader) har jag en skål med den rostade fröblandningen som jag tipsade om tidigare stående bredvid spisen. Bara att ösa på över nästan vadsomhelst. 👌🏻 I skafferiet måste det också finnas lite grejer. Tonfisk på burk och makrill är två av mina favoriter. Tonfisk är toppen att ösa upp på tallriken, och sen komplettera med sallad, ett kokt ägg och linser till exempel. Makrillen är grym på knäckemacka med salt och peppar - om man vill kan man skiva över (eller bre med undertill) avocado. Eller ägg. Toppen som mellis eller toksnabb lunch. Här är då en lunch som jag åt nyligen, där jag skopade upp det jag hade färdigt i kylen:- Ett kokt ägg- Kikärtssalladen, med den stekta sparrisen iblandad- Några skivor stekt zucchini- Två bollar lebneh (färskost) jag hittade i en burk i kylen- Tonfisk på burk utblandat med majonnäs och en skvätt dijonsenapBlev supergott och gick toksnabbt. 💫 Andra varianter jag kör är en bit varmrökt lax, och sen skopar jag upp tillbehör från kylen. Eller grillad kyckling - och skopa upp från kylen. Hummus är toppen att ha hemma också, som en god sås. Och ugnsgrillade grönsaker, det kirrar man ju också rätt lätt en kväll. Bara att hacka, ringla olivolja salt och peppar över och låta ugnen göra jobbet. Och sen har man det (detta kan ni nu) fäääärdigt i kylen! 🤩Så länge man har ett gäng färdiga grejer i kylen, och sen några "huvudtillbehör" så tycker jag att man kan variera detta i all oändlighet. Jag har i alla fall inte tröttnat alls och då har jag ändå ätit såhär (framförallt till lunch) rätt länge nu. Hittar hela tiden nya goda grejer som kan bli en del av mina tallrikar (Stekt halloumi! Rökt sik! Majskolv - förkokt ofc - med smör!). The sky is the limit med detta känner jag, och är bara så glad att jag äntligen hittat mat som jag (nästan) slipper laga, som går toksnabbt/är lättvarierat/och supergott och därmed inte ger mig ångest över vad fasen jag ska äta när lunchen närmar sig. Och som inte kräver fantasi - man tar det som ligger i kylen helt enkelt. 😇Hoppas att detta hittade hem hos några av er, och tipsa GÄRNA om vad ni eventuellt har ståendes i era kylar som man kan sleva upp snabbt, som är gott å enkelt. Eller tips på huvudtillbehör. Så bygger vi vidare på en grym inspirationsmatlista! 💪🏻