Som ni alla vet vid det här laget så är en av mina bästa vardagsglädjeinsatser att ha blommor hemma. Tänkte därför att ni skulle få hänga med när jag haffar mina blomster, så delar jag med mig av mina bästa tips för att dels få mycket för pengarna - men också hur man får blommorna att räcka länge, länge. 🌻Vi börjar vid min lokala torghandel. 👆🏻 Jag haffar i princip alltid mina buketter där (eller i matbutiken) om jag inte har blomsterprenumeration (som jag kör på från och till när jag känner att vi har råd). För tillfället är utbudet något begränsat på grund av alla julblommor (och när jag tog dessa bilder var jag inte riiiiiktigt sugen på amaryllisracet än 🤪), men det fanns ändå en massa fint: Jag komponerar alltid ihop mina buketter själv, och brukar gå på det jag fastnar för just där och då. Jag börjar alltid med att scanna igenom utbudet, för att se om nåt liksom TALAR till mig. 👹 Fastnade den här gången för trion högst upp; med grönt och vitt och blekt rosa. Och nu ska jag dela med mig av ett jättesmart trix om man (som jag 🙋🏼♀️) inte bara kan rafsa åt sig ett gäng blommor och huxflux blir det sådär Elsa Billgrenskt vackert. 🙊Såhär: Välj en eller två blommor som du fastnar för. Utgå sen i färgerna som finns i just de blommorna, för att hitta passande bukettkompisar. Det finns nämligen ingen (INGEN!) på denna jord som är så bra på att kombinera färger som Moder Natur. Är du därför det minsta osäker på vad "som passar ihop": Titta på blomman du valt, och ta sen ytterligare blommor i färgerna som återfinns i blomma nr 1. Är du med?Eftersom jag fastnade för trion ovan (men tyckte att de blommorna var lite för lika för att utgöra en spännande bukett) bestämde jag mig för att haffa den vitgröna - och sen hitta andra blommor i samma nyans som de blekrosa.Ett annat tips är att köpa en stor blomma (typ en hortensia), och sen fylla på med något spretigt grönt runtomkring. Prisvärt (hortensian kostar mer, den tar man bara en av - men det spretiga gröna kostar mindre och fyller ut bra så den tar man mer av). Ett tredje tips är att alltid ha ojämnt antal "huvudblommor" (typ hortensia, rosor osv). Ta 1, 3 eller 5. Det är alltid lättast att få snyggt i en bukett. Nåt som nästan alltid slinker med mig hem är eucalyptus. Dels för att de fyller ut en bukett så bra med sina yviga kvistar (buketten blir spännande OCH kostar mindre pga eukalyptusen tar så mycket plats), men också för att de är prisvärda och står HUR LÄNGE SOM HELST. Dessutom är de vackra även som torkade. Torghandlaren tyckte jag var knasig som gick omkring och tog bilder på blommorna, så han propsade på att jag också skulle vara med på ett kort (som han tog). 😂 Voilà! 💁🏼♀️🌻 Det här kom jag hem med: De vita blommorna jag fastnade för först (vet inte vad de heter 🙊), och sen följde jag min egen regel och fyllde därför på med blekrosa nejlikor och blekgrön eucalyptus. Dags för den här buketten att vandra vidare. Jag sparar alltid blommor som är vackra även torkade, och här hade jag fyllt på och fyllt på med såna - tills hela buketten bestod av torkade rackare. 😂 Ganska fint ända, men blev sjukt trött på allt det bruna efter tag.Den torkade hortensian sparade jag dock vidare ännu en stund. Den fick flytta in i mitt sovrum. Det röda gräset behöll jag också. Tänkte att det kanske skulle kunna vara fint ihop med min nya bukett. När man har kommit hem med blommorna är det dags att styra upp dem. Man får INTE bara slänga ner allt i en vas. Då gör man både blommorna och sig själv en otjänst (de kommer inte hålla länge alls).Ytterligare ett tips: införskaffa en blomsnittare. Hittas i blombutiker och kostar runt en tjuga. Gör snittandet SÅ mycket enklare. För snitta om blommorna MÅSTE man - annars kommer de vissna snabbt snabbt. Jag brukar först plocka fram den vas jag vill sätta buketten i, och sen mäta hur långa blommorna ska vara för att passa i den. Jag fyller vasen med kallt vatten (vissa menar att en del blommor ska ha varmt vatten, men på den floristkurs jag gick för några år sen sa de att man aaaalltid ska köra kallt vatten - av den enkla anledningen att det är svårare för bakterierna att växa till sig då), sen snittar jag loss.Nya snitt behövs för att blommorna ska kunna ta upp syre, vatten och näring. Och från det att man gjort snitten har man inte jättelång tid på sig att få ner dem i vattnet, de torkar snabbt till och då blir de omedelbart sämre på att ta upp syre och näring.En annan regel är att det inte får vara några blad under vattenytan i vasen. Detta för att bladen börjar ruttna - och då kommer det bakterier omedelbums. Och när bakterierna är på plats smutsar de ner vattnet = blommorna står mycket kortare.Vasken ska alltså vara full av dels snittade stjälkar och bortrensade blad när du fiffat med dina blommor - annars har du gjort nåt fel. 👹 Vad gäller att få till en sådär lagom spretig men ändå fin bukett brukar jag börja med "huvudblommorna". I detta fall nejlikorna. Sen fyller jag på med de mer spretiga blomstren.På floristkursen fick vi också lära oss att en tumregel för fina buketter var att de skulle sticka upp två tredjedelar över vasens kant, men det tycker jag ofta blir för högt. Så den regeln brukar jag strunta i. Här får man gå på vad man gillar personligen helt enkelt. När huvudblommorna är på plats drämmer jag i det gröna spretet (som jag i princip alltid har med). Det är fint om det är högre än huvudblommorna, tycker jag personligen. Nu börjar det arta sig, men för att det ska bli sådär jäääättebra krävs det att man kikar igenom buketten och anpassar höjden och placeringen på blommorna tills det känns balanserat. Ovan störde jag mig till exempel på att några av nejlikorna var för långa; det blev liksom för tomt nere till höger. Fram med snittaren, kapa några centimeter här å där - och så får man jobba sig fram till vad som känns fint. Mycket bättre nu ju! 😇👆🏻 Till sist brukar jag putta i det jag sparat från buketten/buketterna innan (det är alltid nåt). I det här fallet var det det röda gräset. Blev dock inte förtjust i slutresultatet (var nog för trött på brunrött 😂) så jag tog väck dem igen. De kanske får flytta in i nästa bukett istället. Det färdiga resultatet! Blev ju fint tycker jag. ✨ Hela schabraket gick på 230 kr (jag prutade på nejlikorna för några var lite trötta 👹), och denna bukett var JÄTTEFIN i hela två veckor (tog ner den i förrgår då jag till slut blev taggad på amaryllisracet 😂), vilket ger en veckokostnad på 115 kr. Inte gratis, men inte superdyrt heller. Bonustips: De kvistar/blommor/blad som blir över när man snittar och rensar brukar jag alltid spara, de blir såklart jättefina i småvaser. Antingen som komplement bredvid den stora vasen, eller i ett badrum eller på ett sängbord. ✨Hoppas ni tyckte det var kul att följa med mig på min blomsterrunda. Ha nu en fantastisk fredag! 👋🏻🌻✨